اصطلاحات حقوقی ولغت نامه حقوقی5
ارسال شده توسط محمد صادق توکلی در 88/10/13:: 1:7 صبحتبعه ایران: اشخاص ذیل تبعه ایران محسوب میشوند: 1- کلیه ساکنین ایران به استثنای اشخاصیکه تبعیت خارجی آنها مسلم باشد. تبعیت خارجی کسانی مسلم استکه مدارک تابعیت آنها مورد اعتراض دولت ایران نباشد. 2-کسانیکه پدر آنها ایرانی است اعم از این که در ایران یا در خارجه متولد شده باشند. 3- کسانیکه در ایران متولد شده و پدر و مادر آنان غیرمعلوم باشد. 4-کسانی که در ایران از پدر و مادر خارجیکه یکی از آنها در ایران متولد شده بهوجود آمدهاند. 5- کسانیکه در ایران از پدریکه تبعه خارجه است بهوجود آمده و بلافاصله پس از رسیدن به سن هیجده سال تمام لااقل یک سال دیگر در ایران اقامتکرده باشند و الا قبول شدن آنها به تابعیت ایران بر طبق مقرراتی خواهد بودکه مطابق قانون برای تحصیل تابعیت ایران مقرر است. 6- هر زن تبعه خارجیکه شوهر ایرانی اختیارکند. 7- هر تبعه خارجیکه تابعیت ایران را تحصیلکرده باشد. تبصره – اطفال متولد از نمایندگان سیاسی و قنسولی خارجه مشمول فقره 4 و 5 نخواهند بود. (ماده 976 قانون مدنی)
تبعه ایران: اشخاص ذیل تبعه ایران محسوب میشوند: 1- کلیه ساکنین ایران به استثنای اشخاصیکه تبعیت خارجی آنها مسلم باشد تبعیت خارجیکسانی مسلم استکه مدارک تابعیت آنها مورد اعتراض دولت ایران نباشد. 2-کسانیکه پدر آنها ایرانی است اعم از اینکه در ایران یا در خارجه متولد شده باشند. 3-کسانیکه در ایران متولد شده و پدر و مادر آنان غیرمعلوم باشد. 4- کسانیکه در ایران از پدر و مادر خارجیکه یکی از آنها در ایران متولد شده است بهوجود آمدهاند. 5- کسانیکه در ایران از پدریکه تبعه خارجه است به وجود آمده و پس از رسیدن به سن هیجده سال تمام در ایران سکونت Domicile داشته باشند. 6- هر زن تبعه خارجه که شوهر ایرانی اختیار کند. 7- هر تبعه خارجی که تابعیت ایران را تحصیل کرده باشد. (ماده اول از قانون تابعیت مصوب 14/6/1308)
تبعید: محکومین به تبعید باید تحتالحفظ به جایی که محکمه معین میکند اعزام شده و در آنجا تحت نظر بمانند در صورت تبعید به خارج از مملکت محکوم علیه را باید تحتالحفظ تا سر حد برده و از مملکت اخراج شود. (ماده 14 قانون مجازات عمومی مصوب 7/11/1304)
تبعیدگاه: تبعیدگاه مؤسسهای است که از طرف دولت به منظور نگاهداری مجرمین به عادت تأسیسگردیده است. (قسمت اخیر ماده 5 از قانون اقدامات تأمینی مصوب 12/2/1339)
تجربه: عبارت از شناسایی و راهبری اکتسابی است که در انجام کاری به مرور زمان و حین انجام خدمت به دست میآید. (بند ر ماده 1 آییننامه حقوق و دستمزد کارکنان سازمانهای مناطق آزاد تجاری صنعتی جمهوری اسلامی ایران مصوب 19/1/1375 هیأت وزیران)
تحجیر: شروع در احیا از قبیل سنگ چیدن اطراف زمین یا کندن چاه و غیره تحجیر است و موجب مالکیت نمیگردد ولی برای تحجیرکننده ایجاد حق اولویت در احیا مینماید. (ماده 142 قانون مدنی)
تحریر ترکه: مقصود از تحریر ترکه تعیین مقدار ترکه و دیون متوفی است. (ماده 206 قانون امور حسبی مصوب 2/4/1319)
کلمات کلیدی :